Madopskrifter

Her finder du nogle spændende madopskrifter hvor whisky indgår i opskriften på en spændende måde.
Har du nogle spændende opskrifter, som du vil dele med os andre, så skriv til os via mail. og vi vil offentliggøre den her.

Indsendt af medlem nr. 2 Bo Bergstrøm.

AWL har prøvesmagt Blåbær syltetøj med Whisky fra Den Gamle Fabrik for dig. På en indkøbstur til Storkøb på Hobrovej i Aalborg, faldt blikket på en etikette på et syltetøjsglas. Der stod sørme noget med Whisky! Det viste sig at være blåbær syltetøj, en af favoritterne. Så der smuttede naturligvis et glas ned i indkøbsvognen.

Hvordan smager det så?

Det smager godt, af blåbær. Inden for syltetøj tøver jeg ikke med at give syv ud af ti stjerner, så tæt på hjemmelavet som man nu kan forlange. Duften er dejlig frisk, umiskendeligt af blåbær. Passende sødme til min smag, 45 g. bær til 51 g. sukker. Sådan lidt hen ad gammel stil, lige som hos mormor, tror jeg. Den fyldige bærsmag, er som den skal være. Farven er tæt og meget kraftig. Alt det er der kun en ting at sige til, pandekager med is.

Men der mangler altså et eller andet. Som du sikkert kan gætte, savner en Whisky fan noget mere Whisky smag. Der er altså ikke så meget, der nede i glasset. Det kan der heldigvis gøres noget ved – og det kan måske udvikle sig til en helt ny sportsgren – Whisky tuning.

Der er ikke langt fra køkkenet til barskabet, eller fra tanke til handling. Så for ikke at starte eksperimentet med den dyreste whisky i skabet, faldt valget på en Amerikansk Golden Sun straight old Kentucky Bourbon Whiskey, 6 år gammel. Mon ikke at den bløde lidt parfumerede sour mash, vil klæde den fine smag af blåbær. Jeg kan godt love for at det holder stik. En teske fuld af de gyldne dråber, ned i de ca. 2/3 af glasset der efter hånden er tilbage. Det løfter nydelser ganske meget.

Den tunede udgave får ********* ni ud af ti mulige stjerner.

Ligger du inde med tuningstips, hører AWL’s Whisky tunings redaktion gerne fra dig.

Du kan i øvrigt læse mere om syltetøj og marmelade med bla. Whisky på Den Gamle Fabriks hjemmeside: http://www.dengamlefabrik.dk/

Indsendt af medlem nr. 86 Liselotte Dyrby Jensen.

Der anvendes:

  • 6 Æggeblommer
  • 90 g Sukker
  • 1 dl Mælk
  • ½ dl Whisky
  • 300 g Chokolade
  • 1 dl Piskefløde
  • 2 eller 3 stk. Chokolade lagkagebunde

Fremgangsmåde:

  1. Pisk æggeblommerne og sukkeret hvidt
  2. Bræk chokoladen i mindre stykker, kom stykkerne sammen med mælken og whiskyen i en skål, der sættes i vandbad.
  3. Smelt chokoladen
  4. Rør æggemassen over i vandbadet
  5. Pisk fløden stiv. Vend forsigtigt fløden i den afkølede chokoladecreme.
  6. Læg den ene lagkagebund i springformen.
  7. Hæld chokoladecremen over.
  8. Læg den anden bund over ( hvis man har 3 bunde fordeles cremen bare mellem dem).
  9. Drys med revet chokolade.
  10. Sæt formen i fryseren og tag den ud ca. 15 min. før servering.
  11. Groftrevet chokolade eller chokoladespåner til pynt på toppen og serveres med friske jordbær, brombær el. lign.
  12. Pisk fløden til skum og rør 2 spsk. whisky og lidt sukker / vanillesukker i efter smag.
  13. Kan evt. også bruges cremefraiche som tilbehør.

Indsendt af medlem nr. 86 Liselotte Dyrby Jensen.

Der anvendes til 4 personer:

  • 8 stk. figner – gerne blå figner
  • Farin / puddersukker (en god portion)
  • ca. 1 dl. whisky (eller mere…)
  • Fløde eller Creme fraiche

Fremgangsmåde:

  1. Skyl fignerne godt – skær toppen af (hul 2-3 cm)
  2. Prik dem i bunden med en gaffel
  3. Sæt dem i et ildfast fad
  4. Drys godt med farin eller puddersukker over dem
  5. Hæld godt med whisky over og ved
  6. Lad dem stå og trække – ca. 15 – 20 min.
  7. Sættes i en varm ovn i 10-15 min. v/180 grader
  8. Serveres lige fra ovnen og spises med en lille gaffel

Serveringsforslag:
Kan spises som de er – eller du kan serverer dem med flødeskum eller cream fraiche.

Retten kan også laves med cognac i stedet for whisky – men prøv den med whisky.

Rettet er afprøvet af næstformanden og formanden og godkendt – kan kun anbefales – mums…….

Indsendt af medlem nr. 24 Martin Sørensen.

Fremgangsmåde:

  1. Skær et løg i terner og sauter det på panden i smør, til det er klart, det må ikke brune.
  2. Hæld en god “sjat Whisky” på panden (det skal være en rund og smagfuld whisky og ikke en sprittet slave whisky) brænd spritten af ved at antænde det.
    Pas på at der ikke går ild i emhættens fedtstof, for så bliver det ingen sauce før brandvæsnet har været på besøg.
  3. Tilsæt lidt tomatpure og 2 teskefuld rosa peberkorn. (Peberkorn kan udelades)
  4. Kog det igennem ved svag varme, til det får den rette konsistens.
  5. Jævn saucen med piskefløde. (Benyt evt. Creme Fraiche),
  6. Smag til med friskkværnet salt og peber.

Indsendt af medlem nr. 86 Liselotte Dyrby Jensen.

Der anvendes til 4 personer:

  • 1 stor eller 2 små grillede / stegte kyllinger, gerne godt krydret
  • ca. 1 dl. whisky
  • 2 dl. fløde Save
  • 10 – 15 skiver ost

Fremgangsmåde:

  1. Klip eller skær kyllingen i tilpas store portionsstykker. Læg dem i et ovnfast fad.
  2. Stænk dem over med whisky, dæk fadet med stanniol og lad det stå i ca. 1 time.
    Øs gerne kyllingestykkerne over nogle gange (med whisky)
  3. Hæld piskefløden i fadet rundt om kyllingen, så der bliver et pænt bundlag.
    Dæk kyllingestykkerne helt med skiver af ost.
  4. Retten gratineres ved 200 grader i ca. 20 minutter til kyllingen er gennemvarm, og skyen begynder at koge en smule. Så er retten klar til at blive serveret.

Serveringsforslag:
Serveres med løse ris og en frisk salat, eller råstegte kartofler og dampet broccoli.

Tip: Du kan naturligvis også bruge en frisk kylling til retten. Begynd da med at stege kyllingen og krydre den godt. Gratineringen tager nu lidt kortere tid, da kyllingen allerede er varm.

Indsendt af medlem nr. 17 Karen Hærvig.

Dette er lige så meget en klassiker, som Irish coffee (synes jeg:-).

  1. Man tager en banan pr. person og lægger den på grillen (hvis man griller) eller i ovnen (200 grader).
  2. Når bananerne er helt sorte på den ene side, vendes de og får samme tur på den anden side.
  3. Når de er helt sorte og en fin duft af banan er begyndt at brede sig, så tages de ud og lægges på en desserttallerken.
  4. Der skæres et langt snit hele vejen i den ene side af bananen, så der dannes en “lille båd”
  5. Heri fyldes whisky (gerne en let fx. irsk) og brun farin.
  6. På toppen lægges vanilleis eller pisket fløde.

Bananen spises af skrællen med en teske.
Go’ fornøjelse.

Indsendt af medlem nr. 2 Bo Bergstrøm.

Denne opskrift opstod spontant på besøg hos et par venner, på en regnfuld skt. Hans aften. Vi havde begge par, hver for sig, købt et to bakker nyplukkede jordbær ved vejsiden. Så der var bær nok til at eksperimentere med. Resultatet af anstrengelserne blev denne opskrift på whisky og rødvins marinerede jordbær.

1 bakke friskplukkede jordbær.
4-6 spiseskefulde rå rørsukker.
½-1 dl rødvin.
1-2 cl whisky.

Tilberedningstid: 10 minutter.
Trækketid: ½ time.

Skyl og rens en bakke friskplukkede jordbær i koldt vand. Del bærrene i halve i en passende skål. Drys bærrene med den rå rørsukker, der skal et pænt lag på. Hvis du ikke har rå rørsukker ved hånden, er almindelig melis udmærket.

Hæld rødvinen over og bland det hele forsigtigt. Rødvinen kom fra en flaske skuffende sur Italiensk rødvin. Så hvis du har noget af den slags, kan det snildt bruges. Syren fra rødvinen og sødmen fra rørsukkeret passer godt til friskheden fra bærrene. Stil skålen ind i køleskabet. Vend bærrene forsigtigt i lagen et par gange i løbet af den næste halve times tid.

Nu er de marinerede bær egentlig klar til at nydes med mælk på, eller fløde hvis du ikke er på kur. Men desserten får det helt store løft, hvis du blander 1 – 2 cl. Whisky i lige inden serveringen – ikke før. Start med én cl. og smag til, der kan nemt komme for meget whisky i, man skal bare kunne ane whiskyen.

Brug en let whisky, det kunne være en Low Land eller en Irsk. Her var der en flaske Glen Vegan, som er en let og relativt billig single malt.

Den kraftige smag og duft fra Whiskyen, står som en flot kontrast til det friske og frugtige i jordbærrene. Er man til noget mere sofistikeret, er der rig mulighed for at eksperimentere med forskellige whiskytyper. Mængden af sukker kan også varieres efter bærrenes sødme, vinens surhed og personlig smag.

Da opskriften opstod lidt spontant, er der ikke noget billede med. Prøv i stedet at lukke øjnene og forestil dig en musselmalet dyb tallerken, med en flot bunke halverede, marinerede bær. Et par gode skefulde af marinaden ned over, og et lille drys knasende rå sukker på toppen. En slat fløde eller mælk, efter eget valg, blander sig med saften på bunden af tallerkenen. Et par mynteblade pryder desserten øverst. Lad så fantasien tilsætte duften af friske jordbær og en snert whisky.

Velbekomme!