Arrangementer

Evaluering af smagningen d. 11. Marts 2005

 

Speyside smagning i Aalborg Whisky Laug

Årets anden stor-smagning var en af de mere "bløde" - smagstemaet var "Speyside whisky" - samme aftenen blev den årlige generalforsamling afholdt. Der blev denne gang en større udskiftning i bestyrelsen - 3 poster fik nye ansigter - ny næstformand, sekretær og kasserer. Jeg vil gerne, på Lauges vegne, sige tusinde tak for den flotte indsats som de "gamle" bestyrelsesmedlemmer har leveret i de sidste 2 år. Samtidigt vil jeg gerne byde velkommen til de 3 nye bestyrelsesmedlemmer. Du kan læse mere i referatet fra generalforsamlingen.
Klik her for at se referatet og regnskabet.
Bestyrelsen vil gerne sige tusinde tak for den store opbakning og tilslutning til såvel smagningen som generalforsamlingen - en aften som var utrolig hyggelig i nogle spændende rammer og hvor der var en rigtig god stemning.
Smagningen foregik denne gang i en stor hyggelige sal (Dronningesalen) på Hotel Phønix, Vesterbro i Aalborg.
Denne gang havde vi allieret os med ikke mindre end to af Danmarks store whiskykapaciteter indenfor whisky som foredragsholder, Kiss Trolle og Angus King fra Odense. Kiss og Angus fortalte os på en meget inspirerende måde om Speyside whisky og krydrede foredraget med nogle spændende historier fra Skotland og de enkelte destillerier - tak for et super spændende foredrag, Kiss og Angus.

Denne smagning blev også suppleret med en utrolig lækker buffet (vel nok den flotteste buffet Lauget har oplevet til dato), som køkkenet hos Hotel Phønix stod for - tak for en super lækker og velsmagende buffet, køkken-personalet på Hotel Phønix.

Smagningen denne gang bød på et meget bredt spektrum af spændende whiskys fra Speyside med en enkelt afstikker.
Denne gang er den spændende evaluering skrevet af medlemmet Karen Hærvig - men nu kan du jo selv læse evalueringen - god fornøjelse.

Formanden

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Speyside smagning på Hotel Phønix

Fredag d. 11 marts 2005 blev den årlige generalforsamling afholdt efterfulgt af en smagning med whiskys fra Speyside. Personligt havde jeg set meget frem til denne aften, da det var min første aften i ”frihed” efter fødslen af min søn - for lidt over et halvt år siden.

Generalforsamlingen forløb fredeligt og som forventet. Det vildeste der skete var et kampvalg mellem to medlemmer for posten til sekretær. Alt i alt en stille og fornøjelig generalforsamling ledet med kyndighed af den afgående sekretær, Carsten Sørensen.

Senere startede det, de fleste (jeg ved jeg gjorde) sikkert sad og ventede længselsfuldt på, nemlig smagningen. Denne gang var temaet whisky fra området Speyside, i Skotland. Dette område, der mere end noget andet område i verdenen, emmer af whisky. Det er ikke løgn at destillerierne ligger som perler på en snor – min bedre halvdel og jeg kunne selv konstatere dette, da vi var der, for et par år siden.

Speyside whiskys er traditionelt ret lette og selv om der i lauget måske er en overvægt af folk, der foretrækker de mere tunge, røgede typer, så må jeg melde mig under fanen hos de mange fans af Speyside whisky. Så med det smageprogram var der for mig, en del at se frem til.

Foredragsholderne var denne gang Kiss Trolle og Angus King fra Whisky & Lifestyle i Odense. De delte deres viden om whisky og Speyside med os, Kiss på dansk og Angus på whiskyens modersmål, Skotsk. Det skotske gav smagningen et ekstra pift af originalitet og tvang i øvrigt mig til at høre ekstra efter, da denne dialekt ikke altid er lige let tilgængelig.
Af guldkorn, jeg har taget til efterretning, var bl.a. at whisky bør smages klokken 11.00 om formiddagen, da det er på dette tidspunkt, at smagsløgene er mest friske. Det lyder jo tiltalende, men jeg ved dog ikke, hvad min arbejdsgiver mener om det. Et andet godt tip fra Angus var, at man altid bør købe tre flasker whisky af samme slags, når man er ude for at købe nyt. Derved har man én til at drikke, én til at gemme og én til at sælge! Det sidste selvfølgelig med en god profit, for man er vel Skotte? Min bedre halvdel virkede meget begejstret for denne ide, og jeg kunne se hyldemetrene i kælderen forsvinde for mit indre øje.

Aftenens smageprogram

Smageprogrammet for aftenen var følgende (i den rækkefølge vi fik dem):

  1. Benromach Traditional, 40%
  2. Glenburgie 10 år, Sherry fra Gordon & Macphail
  3. Balmenach 12 år, 43% fra Chieftains 1988
  4. The Macallan 12 år 46% fra Cadenhead
  5. Mortlach 46% 1983 75års special aftapning fra Juuls
  6. Benriach Heavily Peated 1994 fra Signatory
  7. Benriach Curiositas 46% distillery aftapning
  8. Springbank 15 års 46% Sherry cask

Undervejs var der en buffet, som hotel Phønix stod for. Til den har jeg kun den kommentar, at der, så vidt jeg kunne se, ikke manglede noget, hverken i udvalg, kvalitet eller mængde. Det var rigtigt godt.

Desværre var jeg meget forkølet på aftenen, så både min lugtesans og smagssans var langt fra på toppen, så mine smagskommentarer er påvirkede af det.

Den første whisky Benromach var ung, kun 6 år gammel, men jeg syntes at den var lovende. Den var lidt kras at dufte til, som man kan forvente af så ung en whisky, med et dejligt strejf af røg og blomster. Smagen havde undertoner af lakrids og træ. Den var let tilgængelig og alt i alt kunne jeg rigtigt godt lide den.

Den anden whisky Glenburgie havde en dejlig duft med lidt kokos og citron. Smagen var mild og sød af sherry, hvilket jeg almindeligvis synes godt om, men jeg syntes den var lidt kedelig.

Den tredje whisky var Balmenach, som er en ikke koldfiltreret whisky. Dette gør at alle de oprindelige duft og smagsstoffer i whiskyen er bevaret. Balmenach synes jeg havde en fantastisk duft af citron og blomster, samt smag af lakrids og frugt, med en kort eftersmag.

Fjerde whisky var en Cadenhead Macallan. Jeg er jo lidt af en Macallan fan, så jeg havde set frem til denne aftapning, som jeg ikke tidligere har smagt. Ifølge Angus laver Cadenhead ofte nogle specielle aftapninger, forstået på den måde at de vælger fade der er atypiske for destilleriet. Jeg synes denne Macallan havde en duft af mild sherry, der folder sig fint ud. Den havde en let smag af træ og karamel, med mindre sherry end jeg havde forventet. Den havde en forholdsvis kort eftersmag. Alt i alt syntes jeg ikke den var bedre end en standard 12 års Macallan.

Femte whisky var en Mortlach, som man kan regne sig frem til er 18 år gammel. Jeg har tidligere smagt en Mortlach fra Blackadder, som jeg syntes rigtigt godt om, så derfor var jeg også spændt på denne. Jeg synes den havde en duft af marcipan og lidt røg. Den havde en lidt fed smag med spor af træ og kirsebær. Den havde en længere, kompleks eftersmag. En dejlig whisky lige efter min smag.

Whisky nummer seks og syv blev serveret samtidigt, så det var muligt at sammenligne de to whiskys fra samme destilleri (Benriach). Whisky nummer seks er undtagelsen der bekræfter reglen, da den er meget røget for en Speyside. Farven på den er værd at bemærke, da den var så lys at den næsten var gennemsigtig. En god pointe at man ikke kan konkludere noget om, hvor kraftig en whisky er ud fra farven, for den var helt klart den kraftigste af de to. Duften havde meget røg, ligesom smagen og eftersmagen var præget (for) meget af røg. Den syvende whisky var mørkere og havde også lidt røg i duften. Smagen var let røget og eftersmagen lidt skarp i ganen. Af de to foretrækker jeg den sidste, altså nummer syv.

Jeg havde glædet mig særligt meget til at smage den sidste whisky, Springbank, så selv om destilleriet ikke ligger i Speyside, men i Cambeltown, var jeg glad for, at den var med på programmet. Og den skuffede da heller ikke. Den havde en duft af vanille og en anelse røg samt en smag der både virkede sur og sød… Den blev længe i munden og var efter min mening den bedste på aftenen.

Til sidst vil jeg slutte af med at sige tak til bestyrelsen for et godt arrangement og for alt det arbejde, som I gør for at vi andre kan fornøje os.

/Karen Hærvig, medlem nr. 17

***********************************************

Smagningen i tal (udarbejdet af ex-næstformanden)

Som så ofte før, var rækkefølgen ikke helt fastlagt før smagningen løb af stablen. Derfor stod whiskyerne i en anderledes rækkefølge på smageskamaerne, en den orden de blev smagt i. Det betyder at resultaterne af statistikken skal læses efter denne nøgle:

w8 Benriach Curiositas
w7 Springbank
w6 The Macallan fra Cadenheads (w8 i sidste smagning)
w5 Benriach Heavily Peated
w4 Balmenach
w3 Mortlach
w2 Benromach
w1 Glenburgie

Og her kommer resultaterne så, først pointfordelingen:

Der er igen et rimeligt statistisk grundlag, og denne gang er pointfordelingen mindre spredt i yderpunkterne end sidst. Kis & Angus har fundet en række smagsprøver fra den bedste ende af Speyside til lejligheden og det trækker feltet lidt sammen.

Karens favorit, springbank er en klar nummer 1, 10% foran nummer to (altså point%, ikke sprit%). Opsummeringen af 1. til 3. pladser støtter også denne placering. Aftenens bedste Spey whisky kommer ironisk nok fra Campbeltown. Her må du vist gerne bruge udtrykket ’Close, but no cigar’. Slægtskabet til Spey er dog ikke til at komme uden om.

Der er tæt opløb om anden og tredje pladsen, Mortlach w3 klarer sig en anelse bedre end The Macallan fra Cadenhead w6, som i øvrigt var whisky nummer W8 i sidste smagning. Her fik den pudsigt nok også en tredjeplads!

Fjerde og femte pladsen besættes af de to Benriac (w5 og w8), der blev smagt samtidigt. Til trods for at de præsenterer sig meget forskelligt, falder de åbenbart, sammenlagt, nogen lunde lige godt i vores smag. Almindeligvis er der jo ellers en tendens til at gruppere whiskynydere i røg-elskere/peatfreaks eller dem som absolut ikke bryder sig om røg. Resultatet her, rokker en del ved den myte.

Nederst i feltet, finder du Balmenach w4, Glenburgie w1, og Benromach w2. Benromach er ellers en af mine Spey favoritter. Ud fra det, tillader jeg mig at konkludere at Kiss & Angus har fundet nogle virkelig lækre produkter til os i denne smagning. Evalueringerne støtter mig i det hele taget i den opfattelse. Også tak til jer herfra, for en hyggelig og fornøjelig aften.

 

Evalueringsskema

Efter smagningen trak vi, traditionen tro, lod om en af aftenens herlige whisky flasker, blandt alle de indsamlede evalueringsskemaer.
Nej, det blev til to vindere denne aftenen, da formanden synes at vi skulle fejre foreningens 2 års dag (mon ikke at det også skyldes det rosende bifald bestyrelsen fik under generalforsamlingen....). Herfra skal der lyde et stort til lykke til vinderne

 

Tak til Kiss og Angus for et super godt indlæg, tak til Hotel Phønix for de hyggelige rammer og tak til skotterne for deres fremragende produkter.

Slainte
Ex-næstformanden og Formanden